Yazıda, 08.04.2015 tarihli ve 2015/7511 sayılı Kararnamenin Eki Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintileri Hakkında Kararın (Karar Sayısı:2015/751 1) 1. maddesinde; Karara ekli listede yer alan malların kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranının yüzde 0 (sıfır) olarak tespit edildiği anımsatıldı. Diğer taraftan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında Karar’da ise (Karar No:88/ 12944), fon kesintisi yapılmayacak kredilerin maddeler halinde sayıldığı hatırlatıldı.

Yazıda devamla, Gümrükler Genel Müdürlüğünce yayımlanan 2018/4 sayılı Genelge ile beyannamede ödeme şekillerinin ve eşyanın KKDF’den muaf olması halinde, beyanname yazımı sırasında elektronik ortamda nasıl bir muafiyet kodu ile beyan edileceği hususunda söz konusu Genelgede yapılan düzenlemeye yer verildi. GTİP olarak doğrudan KKDF oranının yüzde 0(sıfır) olarak uygulanacağı tablo halinde belirtilen eşyalarda muafiyet kodunun ayrıca elektronik olarak da sisteme girilmesine gerek olmadığı ve sadece yasal dayanağın beyannamenin 44 no.lu hanesine yazılmasının yeterli olacağı ifade edildi.

Söz konusu 2018/4 sayılı Genelgenin ”Ç. Beyannamede Ödeme Şekillerinin ve KKDF’nin Beyanı” başlığı altındaki 3.maddede;

“3- Eşyanın KKDF’ye tabi olmaması veya bir istisna/muafiyete konu olması halinde kısmen veya tamamen vadeli olan faturayla ilgili olan kalemlerde KKDF muafiyet kodu seçilir ve KKDF mevzuatı uyarınca istisna veya muafiyetin hangi yasal düzenleme ile (tarih, sayı ve ilgili madde numarası) sağlandığı beyannamenin 44 no.lu hanesine yazılır. Söz konusu kalemler için herhangi bir KKDF beyanı yapılmaz.” denildiği aktarıldı.

Yazıda son olarak, söz konusu 3. maddede belirtilen “Eşyanın KKDF’ye tabi olmaması veya” ibaresinin maddeden çıkarılarak “Eşyanın istisnai muafiyete konu olması halinde, yatırım teşvik, Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki ithalatlarda KKDF muafiyet kodu seçilerek beyanda bulunulması” şeklinde ilgili 3.madde de revize yapılması hususunun tekrar gözden geçirilerek değerlendirilmesi talep edildi.

İlgili yazı için tıklayınız.

Follow us
24/7 Whatsapp Support Line
Exchange