Kısa Konu: KIBY-Ek Vergilere Son Verilmesi Hk (Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi)

Konu:

Erbil Ticaret Ataşeliğimizden alınan bir yazıya atfen; T.C. Ticaret Bakanlığından gelenyazıda;

KIBY gümrük yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde, mevsimlik koruma kapsamında olan "elma, kuru soğan, üzüm, taze fasulye, kabak ve taze börülce" cinsi ürünler üzerindeki ek vergi uygulamasının sona erdiği belirtilerek, KIBY Ticaret ve Sanayi Bakanlığından rutin bir bürokratik işlemle ön izin alınmasını müteakip ton başına olağan ithalat vergisini ödemek suretiyle mezkur ürünlerin Irak'a ithalatının mümkün hale geldiği ifade edilmektedir.

Bununla birlikte, çok büyük olmayan sevkiyatlar (bir iki tır gibi) bakımından anılan Bakanlıktan ön izin alınmadan da mezkur ürünlerin "İ. Halil Gümrüğü"nden ithalatına izin verilebileceği, ancak ön izin alınmadan yapılacak ithalatlarda olağan vergiye ek olarak yaklaşık  yüzde 25 oranında ilave vergi uygulanacağı belirtilmektedir.

Aynı yazıda devamla, 15 Kasım 2021 tarihi itibariyle koruma süresi dolması beklenen "taze sofralık patates" cinsi ürün üzerindeki koruma süresinin ise şimdilik 15 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldığı kaydedilmektedir.

Follow us
24/7 Whatsapp Support Line
Exchange