Aralık’ta İmalat PMI endekslerinin hesaplandığı 31 ulusal ekonomiden 26’sında endeks eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşti. Ancak bunların yarısından fazlası Kasım ayına göre daha yavaş büyüdü.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Aralık’ta 0,1 puan artışla 52,1’e yükseldi. İhracattaki güçlü seyre rağmen toplam yeni siparişler ve üretim yavaşladı. Bu yavaşlamada, tedarik sorunları ve Türk lirasındaki hızlı değer kaybı sonucu yükselen enflasyonist baskılar etkili oldu. Buna rağmen sektörde istihdam artırma eğilimi 1,5 yılı geride bıraktı.

Avrupa’da tedarik ve fiyat baskıları kısmen hafifledi, stoklar rekor artış gösterdi
Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarının yer aldığı Euro Bölgesi’nde, İmalat PMI Aralık’ta 0,4 puan düşüşe rağmen 58,0 ile güçlü düzeyini korudu. ▪ Bölgede tedarik zinciri baskılarının bir miktar hafiflemesi sonucu firmaların girdi stoklarını rekor hızda artırdığı gözlendi.

Tedarik tarafındaki iyileşmeye rağmen üretim artışı sınırlı seyretti. Girdi fiyatlarındaki yukarı yönlü baskı hafif azalmasına rağmen yüksek seviyede kaldı.
İmalat PMI hesaplanan 8 Euro Bölgesi ülkesinden 5’inde endeks düşüş gösterdi. Kasım’da olduğu gibi Aralık’ta da en güçlü büyüme İtalya’da gerçekleşti.
Birleşik Krallık’ta hafif azalan PMI değerine rağmen üretim ivme kazandı. Çekya ve Polonya’da da faaliyet koşulları iyileşti.

Euro Bölgesi PMI endeksine dahil olan ülkeler: Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya, İrlanda, İspanya, Hollanda ve Yunanistan.

ASEAN bölgesinde toparlanma sürdü, tedarik gecikmeleri ve enflasyonist baskı yoğun şekilde hissedildi
Aralık’ta Asya-Pasifik ekonomilerinin büyük bir kısmi büyüme bölgesinde kaldı. En güçlü imalat sanayi performansı Kasım’da olduğu gibi yine Avustralya, Hindistan ve Tayvan’da gerçekleşti.

Çin’de iç talebin hafif iyileşmesiyle üretim son 1 yılın en güçlü artışını kaydetti. Ancak ihracat durgun seyretti ve istihdamda düşüş gözlendi. Tedarik ve fiyat baskılarında hafif iyileşme kaydedildi.

Japonya’da devam eden girdi temin güçlükleri üretim ve yeni siparişlerde büyümeyi baskıladı. Ancak istihdamda son 4 yılın rekor artışı yaşandı.
Rusya’da tedarik zinciri ve fiyat baskılarının yoğunlaşması sonucu siparişlerdeki zayıf artışa rağmen üretimde ılımlı büyüme devam etti.

Güney Kore’de yaşanan ciddi ham madde kısıtları ve azalan ihracat talebi nedeniyle imalat sanayi üretimi yılın son çeyreği boyunca düşüş gösterdi.

ASEAN bölgesi ise 2021’i güçlü bir toparlanma ile kapattı. Aralık’ta 7 ülkenin 5’inde imalat sanayi koşulları iyileşti. Ancak arz kısıtları nedeniyle enflasyonist baskılar yoğunlaştı.

ASEAN PMI endeksine dahil olan ülkeler: Endonezya, Filipinler, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland, Vietnam.

Amerika’da, arz tarafında yaşanan güçlükler, üretim ve yeni siparişleri sınırlamaya devam etti
ABD İmalat PMI Aralık’ta 57,7 ile son 1 yılın en düşük düzeyine gerilerken üretim ve yeni siparişlerde artış yavaşladı. Maliyet enflasyonu Haziran’dan beri en ılımlı seviyesine inmekle birlikte yüksek seyretti. Tedarikçi performansında bozulma sürdü.

Kanada’da imalat sanayi üretimi Şubat’tan beri en yavaş büyümeyi kaydetti. Arz kısıtları imalatçıları zorlamaya devam ederken Omikron varyantı da iyimserliği sınırladı.

Meksika’da tedarik gecikmeleri rekor düzeye ulaşırken girdi maliyetleri anket tarihinin en hızlı artışlarından birini kaydetti. Bu durum üretim ve yeni siparişlerdeki daralmayı hızlandırdı.

İmalat PMI hesaplanan iki Güney Amerika ülkesinden Brezilya’da yüksek maliyet enflasyonu nedeniyle üretim ve satışlar son çeyrek boyunca daraldı. Kolombiya’da ise arz kısıtlarına bağlı kısmi yavaşlamaya rağmen iyileşme eğilimi devam etti.

Follow us
24/7 Whatsapp Support Line
Exchange